Den Haag helpt bewonersinitiatieven bij aanleggen warmtenetten

23 October 2024, 11:37 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Stockphoto | A. Hospers (CC0)

Om bewonersinitiatieven extra te ondersteunen presenteert de gemeente de 'Actielijn bewonersinitiatieven warmtenetten'. Hiermee helpt de gemeente bewoners om van ideeën naar haalbare plannen te komen voor kleinschalige warmtenetten. Het extra steuntje in de rug helpt bewonersinitiatieven om hun ideeën te realiseren en de warmtetransitie te versnellen.

Op verschillende plekken in de stad zijn bewoners en ondernemers actief bezig met het verduurzamen van huizen, panden en straten. Wethouder Arjen Kapteijns (foto onder) van Energietransitie wil deze lokale initiatieven meer ondersteuning bieden. "Het is mooi om te zien dat onze bewoners samen met hun buurt of straat zelf het initiatief nemen in de energietransitie. Samenwerken aan duurzame oplossingen maakt onze stad niet alleen groener, maar ook veerkrachtiger. We willen hen ondersteunen zodat hun ideeën werkelijkheid worden."

"Elk initiatief, ongeacht de omvang, kan een waardevolle bijdrage leveren aan de energietransitie. Zo kunnen ook kleinschalige warmtenetten lokaal zeer impactvol zijn, ook doordat ze kennis en ervaring opleveren en bijdragen aan een oplossingen voor andere wijken en buurten", aldus Kapteijns.

Bewonersinitiatieven, zoals Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt en verschillende buurtgroepen in Statenkwartier en Archipel Willemspark, zijn al hard aan het werk. De gemeente biedt hen extra ondersteuning op het gebied van juridische, technische en financiële hulp. Afhankelijk van de omvang en het potentieel van het bewonersinitiatief stelt de gemeente zowel budget als personele capaciteit beschikbaar.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Inspirerende voorbeelden

Het maximale budget voor een groter initiatief kan oplopen tot 100.000 euro per jaar. Deze middelen worden niet direct aan bewonersinitiatieven uitgekeerd, maar door de gemeente ingezet voor het inkopen van benodigde diensten en onderzoeken. De maximale ondersteuningsduur voor deze grotere initiatieven is vier jaar, waarna jaarlijks de voortgang en haalbaarheid worden geëvalueerd.

Voor kleinere initiatieven is maximaal 50.000 euro per jaar beschikbaar. Ook hier blijft het budget bij de gemeente, die diensten en expertise inkoopt. De maximale ondersteuningsduur voor deze initiatieven is drie jaar. Daarnaast stelt de gemeente mensen beschikbaar om deze initiatieven te ondersteunen.

Met deze aanpak hoopt de gemeente Den Haag een brede beweging op gang te brengen voor de verduurzaming van de stad. Kapteijns: "We zijn ervan overtuigd dat de combinatie van ondersteuning, budget en ruimte voor experimenten leidt tot succesvolle projecten en inspirerende voorbeelden voor andere wijken."